Op dinsdag 1 mei aanstaande om 17.15 uur zal in het Oude Raadhuis (bibliotheek) van Veghel een foto-expositie geopend worden over het Duits Lijntje.

Het zogenaamde “Duits Lijntje”, eens een markante treinverbinding van Londen via Duitsland tot aan Sint Petersburg in Rusland toe, is nu een oase van rust, het laatste stukje oude natuur in de Bunders, de grootste wijk van Meierijstad.

De voormalige spoordijk is regelmatig in haar bestaan bedreigd: gered van het onzalige plan van reactivering van de treinverbinding dwars door een woonwijk en ook de snelfietsroute wordt niet òp maar naast het traject gelegd, zodat de natuur gespaard kan worden. Toch blijft ook door andere omstandigheden dit natuurgebied kwetsbaar. Met name honden en kinderen zochten het kwetsbare talud op om te spelen, waardoor dit sterk afkalfde. Omvallen van bomen dreigde. Sedert twee jaar is een actieve groep vrijwilligers bezig dat talud te beschermen en op die manier planten en dieren weer een kans te geven. De resultaten tot nu toe zijn zichtbaar op de foto-expositie die op 1 mei aanstaande feestelijk geopend zal worden door wethouder Harry van Rooijen.

De expositie toont de schoonheid van het gebied, een eldorado voor wandelaars en mensen die hun hond uitlaten en de kwetsbare plantensoorten die hier groeien. De expositie zal gedurende de hele maand mei te zien zijn in het voormalige raadhuis, nu bibliotheek van Veghel.

 duitslijntje1