Red de spoordijk info-ochtend

Afgelopen zaterdag (16/1) zijn we met 14 personen (incl. vertegenwoordigers van de Gemeente) gaan wandelen naast en over de spoordijk. Het weer was gelukkig redelijk goed. Met eigen ogen hebben we kunnen zien dat op het stuk spoordijk, vanaf het fietspad langs het voormalige populierenbosje tot aan de ontsluitingsweg naar de A50, de afkalving van de spoordijk hele flinke vormen heeft aangenomen. Deze afkalving doet zich vooral voor aan de kant van de wijk De Bunders. Daarna hebben we in De Watersteeg verder vergaderd en afspraken gemaakt.

Gezamenlijk hebben we vastgesteld dat onze eerste prioriteit moet uitgaan naar het treffen van maatregelen om de verdere afkalving te voorkomen.
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waardoor deze afkalving heeft kunnen plaatsvinden.
Naast spelende kinderen is één van de oorzaken: het intensieve gebruik van dit stukje spoordijk door hondenbezitters. De honden lopen hier ook los, want de spoordijk is door de gemeente aangewezen als losloopgebied zonder opruimplicht. Daar maken zowel de bewoners van de wijk Het Ven als van de wijk De Bunders gebruik van. Voor de deelwijk De Velden is het de enige plek enigszins in de buurt waar de honden vrij kunnen loslopen. De vertegenwoordiger van de gemeente, Theo Lemmers, heeft het op zich genomen om binnen de gemeente alternatieven ter sprake te brengen; echter de mogelijkheden zijn beperkt. De echte oplossing zal moeten komen door onmogelijk te maken dat het talud kan worden betreden.

Verder is er besloten dat we vanuit de belangstellenden een werkgroep gaan samenstellen, die voorlopig bestaat uit:

Christ Raaijmakers, Herman Koekkoek en Rodger de Both.
Jacques van Dijk zal vanuit de Deelwijk De Velden de werkgroep vertegenwoordigen naar o.a. de Gemeente, bewoners, wijkraad De Bunders en wijkraad Het Ven.

Was U deze zaterdag niet aanwezig, dan kunt U alsnog deelnemen in de werkgroep. Graag een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en het wordt geregeld.

De werkgroep zal in samenwerking met de Gemeente een plan op gaan stellen met als thema hoe de spoordijk beschermd kan worden tegen afkalving en hoe het herstel van de “groene muur” kan plaatsvinden.
Daarnaast zullen data van werkelijke aanpak worden vastgesteld en daarbij zijn natuurlijk “handjes” nodig.
U ontvangt te zijner tijd een mail hierover en kunt u zich beschikbaar stellen; reken: voorjaar 2016.

Meer info via Deelwijk de Velden