De spoordijk en rolstoelgebruikers

Er wordt al geruime tijd door een grote groep vrijwilligers gewerkt aan herstel van de oude spoordijk. Onlangs zijn er door de gemeente nieuwe slagbomen geplaatst, onder andere om de paden te beschermen tegen bijvoorbeeld motorcrossers en mountainbikers.

Recentelijk is er commentaar geweest van een omwonende naar de vrijwilligers die werkzaam zijn aan het project van de spoordijk. Er is op een onplezierige manier gereageerd op het plaatsen van de slagbomen op de dijk. Deze zijn uiteraard niet rolstoel-/scootmobiel-vriendelijk, maar is dit nodig? Zie hieronder.

spoor1

De juiste weg: de gemeente!
Het is goed dat men opkomt voor mindervaliden, absoluut te prijzen, de wijkraad rekent het tot een van haar taken. Echter, hoe goed bedoeld ook, het is niet de juiste weg om de vrijwilligers aan te spreken. Zij zijn met volledige steun van Gemeente en wijkraad, onbetaald bezig het groen in de wijk te beschermen. Zij zijn niet degenen die beslissen of ergens slagbomen geplaatst worden, dat doet altijd alleen de Gemeente. Voor klachten en vragen is dat het loket.

Bescherming
Slagbomen zijn er op de spoordijk op het gedeelte tussen Busselbundersweg en aanvoerweg naar de A50 altijd al geweest. Ze vergaan na enige tijd en worden dan vaak niet direct weer vervangen. Ze zijn er om ervoor te zorgen dat motorcrossers en fietsers niet het hele traject tot blubber reduceren zoals in het verleden nogal eens het geval was. Om dezelfde reden zijn op de spoordijk richting het centrum al tientallen jaren geleden stalen hekken geplaatst, minder “natuurlijk”, wel beter.
Uiteraard vormen deze versperringen een barrière. Echter op de dijk is het kiezen tussen modder of zand. Er is nauwelijks verharding. Daar heb je zelfs als wandelaar last van. Om die reden zie je dus ook bijna geen rolstoelen op de dijk. Ook wandelgroepen met rolstoelen mijden de dijk, zo meldt bijvoorbeeld de Watersteeg desgevraagd. Vlak langs de dijk zijn verharde fietspaden, zo kun je toch van de natuur genieten. Een echt hard pad aanleggen zou schadelijk zijn voor die natuur, dit is het laatste stukje oud bos in onze wijk.
Om deze redenen staat de wijkraad de Bunders dan ook achter het besluit van de Gemeente om de dijk door middel van versperringen te beschermen.