Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Wijkraad wijze raad september

Weer aan het werk!

Wijkraad De Bunders schrijft elke maand een stukje over een algemeen onderwerp, waar iedereen wat mee zou kunnen: Wijkraad wijze raad van de maand. In september zijn de vakanties voor de meesten voorbij. Zou jij willen dat het àltijd vakantie was? Of heeft het ‘normale’ leven ook wel iets?

De meeste mensen vinden het heerlijk om vakantie te hebben. Zo lekker relaxed! Niks moet, alles mag, geen horloge nodig. Kortom, dat heerlijke vakantiegevoel!
Veel mensen zuchten na de vakantie dan ook: “Konden we dat vakantiegevoel maar vasthouden.” De realiteit is dat we, zodra we aan het werk zijn, weer heel snel in het oude ritme zitten, dat ritme van: Alles moet en niks mag. Nou ja, dat is overdreven, maar je begrijpt wat ik bedoel.

Hoe houd je dat lekkere vakantiegevoel nou langer vast?

Eerst een kritische vraag: Wil je dat echt wel? Hoe goed is het voor je om het hele jaar lang niks te moeten en alles te mogen? Hoe veel zouden we eten en drinken? Welke collega, werkgever of klant zou dat blijvend accepteren? Hoe vinden we het echt om structuurloos door de dagen te gaan?
Mensen hebben een dagbesteding nodig, een structuur, we moeten ergens voor opstaan en het is goed om lekker bezig te zijn, zodat we energie gebruiken, moe worden, slaap krijgen en op een goede tijd naar bed gaan. We voegen graag iets toe aan ons eigen leven en dat van een ander. En elk werk, van iedereen, doet dat ook. En hoe leuk is vakantie als je echt alleen maar vakantie hebt? Dus hoe je er ook op kunt mopperen, het is noodzakelijk voor je welzijn om bezig te zijn.

Kortom: Doelen, afspraken, tijdsdruk en een volle agenda houden je actief en gezond, zolang er een goede balans is tussen dingen die je energie geven en dingen die je energie kosten. Zorg voor rustmomenten, weet wat je nodig hebt om je op te laden en regel dit voor jezelf.
Dan houd je het moeiteloos vol tot de volgende vakantie!