Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Wijkraad wijze raad oktober 2024

Veilig op pad

Wijkraad De Bunders schrijft elke maand een stukje over een algemeen onderwerp, waar iedereen wat mee zou kunnen: Wijkraad wijze raad van de maand. Met de donkere dagen op komst propageren we goede zichtbaarheid in het verkeer.

De dagen worden korter, periodes dat het donker is worden langer. Veiligheid op de weg, vooral voor fietsers en voetgangers, telt altijd. De kans dat u zich als fietser of voetganger in het donker op de openbare weg begeeft is groot. Zorg ervoor dat u goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Slecht weer vermindert de zichtbaarheid, dus dan is het nog belangrijker om goed gezien te worden.
Dat betekent:

  • Voor fietsers: goed werkend voor- en achterlicht (wit of geel licht voor, rood achter, ook voor losse fietslampjes) is verplicht. Daarnaast kunt u nog beter zichtbaar zijn door reflectoren op de trappers en witte of gele reflectoren op velgen of banden.
  • Voor voetgangers: hoewel niet verplicht zijn lichtjes wel een aanrader om goed op te vallen. Er zijn namelijk niet overal aparte voetpaden. Als voetganger kunt u denken aan reflecterende kleding, een fluorescerend hesje en/of een band met verlichting om de arm.

    Een extra aandachtspunt is de zichtbaarheid van fietsers en voetgangers op rotondes. Binnen de bebouwde kom heeft u voorrang. Echter er zijn rotondes waar, door begroeiing tussen rijweg en voetpad/fietspad de zichtbaarheid sowieso al minder is, laat staan in het donker. Als daar ook nog bijkomt dat er op een rotonde tweerichtingsverkeer is voor fietsers en voetgangers, is goede verlichting onontbeerlijk én dient u ook zelf extra alert te zijn en de rotonde rustig op te fietsen zodat automobilisten ook de tijd hebben om u te signaleren.
    Goede zijwaartse zichtbaarheid helpt om vooral op rotondes gezien te worden. Er zijn daarvoor inmiddels door fietsbedrijven veel innovatieve oplossingen ontwikkeld zoals speciale lak op het frame waardoor die in z’n geheel oplicht of een lamp die de ronddraaiende benen van de fietser verlicht. Zorg dat u opvalt dus!
    Veilige reis gewenst!