Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

NieuwsBrieven

Zet vast in je agenda: UITBUNDIGE BUNDERS

Uitbundige Bunders
Openbare avond Wijkraad De Bunders
Locatie: De Spil
Datum: 11 april 2024
Aanvang: 19:30 uur

Ook dit jaar organiseert Wijkraad De Bunders een openbare inloopavond. Net als voorgaande jaren schetsen we een kort beeld van wat De Wijkraad zoal doet.

Eerder meldden we dat Gemeente Meierijstad deelwijken De Laren en De Donken in De Bunders aanwees als startwijken om aardgasvrij te maken. Begin dit jaar is gestart met het maken van een zogenaamd wijkuitvoeringsplan voor de Bunders. Het daadwerkelijk aardgasvrij maken van de wijk vindt pas plaats rond 2027.
Omdat dit onderwerp best veel vragen kan oproepen, hebben we iemand van de Gemeente uitgenodigd om meer te vertellen over het project energietransitie.

Daarnaast zal een besparingscoach van Ons Welzijn inzicht geven in wat je thuis kunt doen om energie te besparen.

Kortom: op de agenda staan zeer actuele onderwerpen!

Houd onze website en facebookpagina in de gaten voor meer informatie.

Startwijk aardgasvrij

Gemeente Meierijstad wees eind 2023 de deelwijken de Laren en de Donken in De Bunders aan als startwijken om aardgasvrij te maken. Begin 2024 start de gemeente met het maken van een zogenaamd wijkuitvoeringsplan voor de Bunders. Het daadwerkelijk aardgasvrij maken van de wijk vindt pas plaats rond 2027, als de raad daartoe besluit. Wijkbewoners ontvangen binnenkort meer informatie.

In het wijkuitvoeringsplan staat straks onder welke voorwaarden de wijk aardgasvrij kan worden gemaakt. Dit gaat over de technische voorwaarden, het uiteindelijke warmtealternatief in plaats van aardgas, de investeringskosten, de jaarlijkse kosten voor de inwoner en de verantwoordelijk beheerder van het warmtealternatief.

Het maken van een wijkuitvoeringsplan zal naar verwachting twee tot drie jaar duren. Bij het maken van het plan betrekt de gemeente experts op het gebied van aardgasvrij, het (lokale) bedrijfsleven, de woningbouwcorporatie, lokale (vrijwilliger)organisaties, de wijkraad en vooral de bewoners.
De gemeente verwacht het wijkuitvoeringsplan voor De Bunders rond de tweede helft van 2026 klaar te hebben. De raad besluit dan of de Bunders aardgasvrij wordt. Daarna zoekt de gemeente naar de beste partijen die het aardgasvrij maken van de wijk daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Dat doet ze samen met wijkbewoners en belanghebbenden. Het moment dat daadwerkelijk ‘de schop in de grond’ gaat, is naar verwachting rond 2027.

Ophalen oud papier

Vanaf dit jaar (2024) haalt Gemeente Meierijstad het oud papier op in de wijken het Ven en De Bunders en een deel van de Schilderswijk. Hierdoor kan er een wijziging zijn in het ophaalschema. Kijk hiervoor op www.mijnafvalwijzer.nl
In veel wijken wordt het oud papier voortaan op DONDERDAG opgehaald!

Schone leefomgeving is belangrijk!

Zaterdag 16 december jongstleden plande Wijkraad De Bunders een extra opschoondag in. De Wijkraadleden werden bijgestaan door behulpzame bewoners en ook de jonge garde stak de handen uit de mouwen.
Superfijn dat er mensen zijn, die een schone leefomgeving belangrijk vinden! Aan het eind was er voor iedereen een kleine attentie.

Verslag Kijk in mijn Wijk De Velden

Maandag 27 november 2023 zijn leden van Wijkraad De Bunders met medewerkers van de Gemeente, Ons Welzijn, twee Boa’s en een bewoner door deelwijk De Velden van de Bunders gelopen.

We ontvingen meerdere reacties van bewoners op de aankondiging van de Kijk in mijn Wijk op onze Facebookpagina en website en publicatie op Kliknieuws.
Een greep uit de aangedragen aandachtspunten:

*Iemand van het Lavasveld zou graag op het veldje naast zijn huis een omheinde hondenuitlaatplek zien. De gemeente komt met een nieuw hondenbeleid en zal dit verzoek mee nemen.
*Er was ergernis over het hobbelige fietspad langs de Busselbundersweg, met veel obstakels. De gemeente heeft hier al zijn aandacht op. Ze zijn bezig alle fietspaden in de Bunders te analyseren.

  • Een vraag of het drassige wandelpad van de spoordijk bij Saffraanveld kan worden opgehoogd. Dit is echter een ecologische stukje van Veghel en blijft ingericht zoals het nu is
  • Op het Tijmveld kampen sommigen met wateroverlast. Dit is opgenomen door de gemeente en de goot wordt hersteld.
  • Het hinderlijke (drukke) verkeer op het Tijmveld is een aandachtspuntje. Dit is niet te vermijden, daar De Velden twee uitgangswegen heeft, waarvan Tijmveld er eentje is. Het aantal auto’s is de laatste jaren sterk gegroeid is. Daarbij brengt het halen en brengen van de schooljeugd bij twee scholen in De Velden veel drukte teweeg. De drukte op de kruising Tijmveld/Busselbundersweg heeft de aandacht van de politie.

Naast de ingekomen stukken hadden we zelf ook al zaken in beeld gebracht:
*De beschadigde bomen op het speeltuintje Lavasveld/Tijmveld zijn al bekend bij de gemeente.
*Het slechte wegdek Lavasveld nabij de weide toe/afrit A 50 is bekend bij de gemeente
*Boa-medewerkers zijn al gesprek met de eigenaar van het 45-Km autootje dat al tijden op een bok geparkeerd staat vooraan Zuringveld. Het is wel zo dat als de wegenbelasting, verzekering etc. betaald is, iedereen vrij is te parkeren

Let op: Alle opmerkingen m.b.t. slechte bestrating etc. moeten door omwonenden gemeld worden in de Gemeente app

Opschoondag De Bunders

Wijkraad De Bunders doet elk jaar actief mee aan de landelijke opschoondagen. Dit jaar breiden we dit uit naar een extra opschoondag voor De Bunders. Deze zal zijn op zaterdag 16 december. We verzamelen om 10 uur bij wijkgebouw De Spil en gaan dan met de nodige grijpers en zakken zoveel mogelijk afval rapen in onze mooie wijk.

Als je van te voren mailt naar secretaris@wijkraaddebunders.nl dat je meedoet, met hoeveel mensen en hoeveel daarvan kinderen zijn, dan zorgen wij voor voldoende materiaal en een verrassing voor de kinderen als bedankje. Zet dus zaterdag 16 december in je agenda, mail ons, en we zien elkaar dan!

Kijk in mijn Wijk

NAT, MAAR NUTTIG!

De jaarlijkse Kijk in mijn Wijk in De Weiden en De Donken zit er weer op. Deze werd 14 november jl georganiseerd door Wijkraad De Bunders in samenwerking met buurtadviseur Lianda de Vos.
We konden ons verheugen in een goede opkomst. Meerdere bewoners gaven acte de presence.
Naast buurtadviseur Lianda de Vos en verschillende wijkraadleden was iemand van groenbeheer aanwezig, meerdere boa’s en vertegenwoordigers van Ons welzijn en Area.

De Weiden
Onderstaand benoemen we enkele aandachtspunten: Het eerste punt betrof een onduidelijke verkeerssituatie op het parkeerterrein bij Knuvers, het is niet duidelijk wie er waar voorrang heeft. Hier is aantekening van gemaakt.
Via het Bunders Park naar het fietstunneltje. De begroeiing in het tunneltje roept vraagtekens op, hoort dit bij de bebouwde kom? Valt dit onder het buitengebied? Zo ja, dan sloten- en bermenbeheer. Oftewel, wie gaat hier over? En wat gaan ze er aan doen? Dit krijgt aandacht. Maar doorgeven via de gemeente App is ook mogelijk.
Via de mail was er een vraag binnen gekomen over de overlast van hangjongeren bij het appartementencomplex bij het winkelcentrum. Deze overlast is bekend en hier wordt met jongerenwerk breder aan gewerkt.

De Donken
Op naar de Donken. De aanwonenden van de Patrijsdonk maken zich zorgen over de uitgang van de Natuurtuin. Deze komt uit op een fietspad in plaats van op een voetpad. De bewoners zijn bang dat daar ongelukken gaan gebeuren. Navraag bij de Natuurtuin en de gebruikers van de Watersteeg heeft geleerd, dat zij geen problemen ondervinden. Ter plekke wordt besloten om de situatie te laten zoals die nu is en af te wachten wat de toekomst brengt. We lopen verder langs de sloot aan de Patrijsdonk, Meeuwdonk en Kievietdonk. Hier zijn vragen over het maaibeleid: de groenstrook wordt steeds smaller en de brandnetels en het riet krijgen teveel ruimte. De vertegenwoordiger van groenbeheer vertelt dat in 2024 het maaibeleid wordt aangepast. De bekeken situatie wordt daarin meegenomen.
Op de Snipdonk heeft een bewoner last van het licht van een lantaarn bij haar voor de deur. Deze lantaarn schijnt recht in de woonkamer. Advies van de gemeente: we gaan overleggen met de installateur die over de straatverlichting gaat. Er zijn twee opties: Verplaatsen van de lantaarn of
plaatsen van een halve kap.
Daarna gaan we verder naar de Parkietendonk/Fazantendonk waar struiken zijn verdwenen die de scheiding vormden tussen fietspad en voetpad. Waarschijnlijk is dat ontstaan door veelvuldig doorheen fietsen. De aannemer van het groenbeheer maakt een inventarisatie voor nieuwe aanplant. Daarin wordt deze plek meegenomen. Tot slot is een meewandelende bewoonster van de Parkietendonk blij gemaakt: zij krijgt een stuk groen in eigen beheer.

Al met al een verregende maar succesvolle Kijk in mijn Wijk waar veel goede punten de aandacht kregen.

Kijk in mijn wijk De Velden

Op maandag 27 november aanstaande is in de Veghelse wijk De Bunders, Deelwijk De Velden, een Kijk in mijn wijk, georganiseerd door Wijkraad De Bunders en in samenwerking met buurtadviseur Lianda de Vos. Verzamelpunt is Lavasveld 92. Tijdstip 14 uur.

Wat is de bedoeling?
Samen met wijkraadleden en bewoners maakt de buurtadviseur een wandeling door de buurt, ‘Kijk in mijn wijk’. Hierbij worden meerdere instanties uitgenodigd: de verantwoordelijken van de gemeente voor verkeer en groen, een boa, onze wijkagent en vertegenwoordigers van Ons welzijn, Area en Stichting toegankelijk Meierijstand. Eén van de deskundigen kan ter plaatse aandachtspunten toelichten en vragen beantwoorden.
Tijdens de rondgang wordt gekeken naar de verbeterpunten in de openbare ruimte, bijvoorbeeld het onderhoud van het straatwerk, hoeveelheid zwerfafval, overhangend groen, verkeersveiligheid. Jongerenoverlast is ook een belangrijk punt.

Inbreng is welkom
Bewoners van De Velden zijn zeer welkom om mee te lopen! Ben u niet in de gelegenheid, maar hebt u wel aandachtspunten? Mail deze dan zo snel mogelijk naar: secretaris@wijkraaddebunders.nl.

Datum: Maandag 27 november aanstaande
Verzamelen: Lavasveld 92, 5467 KR Veghel
Aanvang: 14 uur

MijnGemeente app
Zijn er in jouw omgeving zaken die dringend aandacht behoeven? Wacht niet op een ‘Kijk in mijn wijk’. Een melding in jouw woon- en leefomgeving kun je gemakkelijk doorgeven via je smartphone. Maak hiervoor gebruik van de gratis MijnGemeente app. Samen kunnen we zorgen dat de openbare ruimte van gemeente Meierijstad schoon, heel en veilig blijft.

Ophalen oud papier

Het bestuur van wijkvereniging De Spil meldt op haar Facebookpagina dat ze noodgedwongen gaan stoppen met het ophalen van het oud papier in de wijken Bunders, het Ven en Schilderswijk.
Een gebrek aan vrijwilligers is hier de oorzaak van. In goed overleg met de gemeente is besloten dat de vrijwilligers van De Spil in december van dit jaar voor het laatst oud papier ophalen uit naam van de Wijkvereniging.

De Gemeente Meierijstad zoekt nu naar alternatieven voor na deze periode. De gemeente Meierijstad is op zoek naar verenigingen, scholen of andere clubs die interesse hebben om vanaf 1 januari 2024 huis-aan-huis papier in te zamelen in de wijken De Bunders (de Weides, de Laren, de Donken, de Velden) , de Schilderswijk en een deel van het Ven in Veghel.
Het gaat in totaal om 5.000 adressen. De inzameling is op de 3e én 4e zaterdag van de maand en de inzamelende organisatie zorgt zelf voor de inzamelwagen, een chauffeur en voldoende vrijwilligers. De vergoeding voor het ophalen wordt maandelijks aan de inzamelende organisatie uitgekeerd.

Aanmelden kan tot 17 november 2023 via afvalbeheer@meierijstad.nl

Participatie-avond toekomstvisie 2023

In het theater van Schijndel organiseerde Gemeente Meierijstad een bijeenkomst met als titel ‘Participatie avond voor toekomstvisie 2035’. Doel van de avond was om na de fase van dromen nu meer duidelijkheid te krijgen over belangrijke onderwerpen waar de gemeente mee aan de slag zou moeten.

Wat willen we over 14 jaar in Meierijstad?
Hiervoor waren diverse personen uit Meierijstad uitgenodigd;  uit het verenigingsleven, bedrijfsleven, burgers, politici en ambtenaren. Wijkraad de Bunders was daarbij aanwezig. Vooraf heeft de Wijkraad aangegeven voor een tweetal onderwerpen graag in een gesprek te gaan. Ontmoeten en Leven en Energietransitie en Biodiversiteit/Natuur.

Na een introductie over het verloop van de avond  was het eerste onderwerp ‘Ontmoeten en Leven’. Met een zestal personen van verschillende pluimage is een goed gesprek geweest over hoe ontmoeten er uit zou moeten zien in 2035 en wat daarvoor nodig is. Ook het plan van De Gezonde Groene Wijk kwam daarbij aan de orde.   

Het tweede onderwerp, ‘Energietransitie en biodiversiteit’, kwam na de pauze. Hierbij is duidelijk de wens uitgesproken sneller en duidelijker een plan over de energietransitie in de Bunders te realiseren, een plan voor iedereen toegankelijk en betaalbaar met een gasloze oplossing. Ook is een belangrijke wens in Wijk De Bunders dat er meer biodiversiteit en natuur (groen) komt.

Burgemeester Kees van Rooij heeft in het slotwoord uitgesproken met alle ideeën aan de slag te gaan en er zeker op terug te komen zodra deze tot uitvoer komen.  Het was een vruchtbare avond.