Wijkraad wijze raad november
Wijkraad De Bunders schrijft elke maand een stukje over een algemeen onderwerp, waar iedereen wat mee zou kunnen: Wijkraad wijze raad van de maand. Nu we de winter tegemoet gaan, gaan de houtkachels en open haarden weer aan. In de wijkraad Wijze Raad van november geven we graag wat tips om verantwoord en veilig te stoken voor jezelf én je omgeving.
Houtkachels en stoken
We genieten nog van een relatief warm en droog najaar, maar toch komen de koude en donkere dagen er echt aan. Het kan dan fijn zijn om te genieten van de warmte en knusheid van een houtkachel. Onderstaand wat tips om verantwoord en veilig te stoken voor jezelf en je omgeving.
- Zorg dat je schoorsteen goed onderhouden is. Geadviseerd wordt om minstens eens per jaar de schoorsteen te vegen. Dit is ook belangrijk omdat het goed onderhouden hebben van je schoorsteen een voorwaarde is van de verzekering om uit te keren in het geval er toch brand uitbreekt.
- Maak het vuur alleen aan met daarvoor bedoelde producten zoals aanmaakblokjes en gebruik zeker geen vloeibare stoffen zoals spiritus. Dit kan een steekvlam veroorzaken, met alle gevolgen van dien
- Gebruik schoon en droog hout, om klachten door vervuilde rook te voorkomen voor jezelf én anderen te voorkomen
- Een houtkachel is belastend voor het milieu, maar kan ook overlast geven voor de buren. Dit is afhankelijk van het weer, zoals hoe hard het waait. De Stookwijzer app is een echte aanrader om je hierbij te helpen.
Niet alleen geeft het een advies in code geel, code oranje of code rood over of het wel of niet verstandig is om te stoken, ook kan de app je een melding sturen als het advies wijzigt in code rood.
Daarnaast kan de app gebruikt worden om een melding te maken bij stookoverlast, in sommige gevallen wordt dit zelfs direct doorgegeven aan de gemeente (in Meierijstad lijkt dit nog niet het geval).
Je vindt meer informatie en een linkje om de app te downloaden hier https://www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer - Toch last van hout stoken in je omgeving? De gemeente Meierijstad adviseert om eerst in gesprek te gaan met de veroorzaker. Als je er samen niet uitkomt, kun je buurtbemiddeling inschakelen of een melding maken bij woningbouwvereniging of VVE.
Lees hier meer: https://www.meierijstad.nl/Alle_onderwerpen/Wonen/Onderwerpen_wonen/Beleid_en_visie/Verantwoord_stoken